از نظر فنی، می توانیم بگوییم که رنگ صنعتی محصولی است که به صورت مایع، خمیر یا پودر ارائه می شود و با فرآیند مناسب روی سطوح اعمال می شود، باید با روش پخت به یک حالت جامد، پلاستیک و یا به حالت چسب تبدیل شود که
بتواند وظیفه محافظت و هم زمان تزیین را به خوبی انجام دهد.
انواع رنگ صنعتی در همه جا ظاهر می شوند.
آن ها طیف متنوعی از محصولات را در برابر خوردگی، ساییدگی و پوسیدگی محافظت می کنند و هم چنین ظاهری زیبا و رنگارنگ به سطح یا محصول روکش شده می دهند.
تنوع سطوحی که می توانند به وسیله پوشش های صنعتی روکش شوند بسیار زیاد است و شامل موارد زیر می شود:
- انواع فلزات
- چوب
- پلاستیک و کامپوزیت
- لاستیک
- شیشه
- چرم
و…
ساختار انواع رنگ صنعتی (Color Structure)
از نظر فنی، ساختار انواع رنگ های صنعتی به صورت مایع، خمیر یا پودر می باشد که با یک فرآیند مناسب بر روی سطح اعمال می شوند.
رنگ ها رایج ترین ماده برای محافظت از فولاد هستند.
این نوع رنگ ها برای جلوگیری از خوردگی های شیمیایی استفاده می شوند.
رنگ ها به طور کلی از وسایل و مواد در برابر حملات فیزیکی (ضربه)، شیمیایی و زیست محیطی (خوردگی، آب و هوا و غیره) محافظت می کنند.
همچنین به آن ها زیبایی می دهند.
برای این که یک رنگ صنعتی بتواند وظایف خود را به خوبی انجام دهد باید ساختارهای زیر را داشته باشد.
عناصری که رنگ های صنعتی را تشکیل می دهند موارد زیر می باشند:
رنگدانه ها
رنگدانه ها معمولاً مواد جامدی به شکل پودر بسیار ریز، اندازه ذرات هستند که از طریق یک فرآیند آسیاب مناسب در حضور چسب، به ذرات اولیه تجزیه می شوند تا حداکثر عملکرد رنگ را به دست آورند.
هدف اصلی استفاده از رنگدانه ها در تولید رنگ های صنعتی دادن کدری به رنگ است.
رنگدانه های مختلف را می توان به گروه های زیر دسته بندی کرد:
- رنگدانه های پوششی بیشترین استفاده را دارند.
آن ها از طریق اثر ترکیبی ضریب شکست آن در رابطه با چسب، گرانولومتری و پدیده های انعکاس نوری که روی پوشش رنگ می افتد، کدری به رنگ می بخشند. - رنگدانه های ضد خوردگی در زیرسازی ها یا اولین لایه های تماس مستقیم با فولاد استفاده می شوند.
با ایجاد انفعال آندی یا کاتدی جریان الکتروشیمیایی تولید شده روی سطح فلز، از خوردگی جلوگیری می کنند. - رنگدانه ها یا پرکننده های پخش کننده هیچ کدری ندارند و به دلیل ضریب شکست پایین به سختی بر رنگ ها تأثیر می گذارند.
آن ها به طور کلی در آسترها و پوشش های پایه برای دستیابی به ظاهر مات یا ساتن و به عنوان پرکننده در پوشش رنگ استفاده می شوند. مثال: کربنات کلسیم، تالک، میکا، کائولن و… - رنگدانه های خاص: برخی از رنگدانه های مورد استفاده در انواع رنگ صنعتی که به دلیل ویژگی خاص نمی توانند در
گروه های فوق طبقه بندی شوند عبارتند از:- رنگدانه های فلزی
- رنگدانه های مرواریدی
- رنگدانه های نفوذی
- رنگدانه های سمی